16 Mart 2014 Pazar

Atık Kompostlar ne yapılır? Atık kompost ne işe yarar?

Atık Kompostlar ne yapılır? Atık kompost ne işe yarar?


Bu yazımızda mantar üreticilerinin en büyük sorunlarının başında gelen “atık kompost” konusunu işleyelim dedik.


Bir çok mantar üreticisi ve kompost üreticisini takip etmekteyiz. Bilgilerde zaman zaman almaktayız. Atık kompost konusu bir çok mantar üretimcisinin ve mantar üretmek isteyenlerin, bu konuda neler yapılabilir noktasında sordugu soruların başında gelmektedir…


Avrupada mantar üreticimleri kesinlikle “atık geri kazanım ünitesi” kurmaları gerekmektedir. Atık kompostları tekrar geri dönüşüm ile ekime hazır hale getirmeleri gerekmektedir.


Ülkemizde ise kültür mantarcılığı henüz tam anlamı ile yaygınlaşmamış ve kanun bazındada henüz doğru dürüst üretimciyi koruyacak-çevreyi koruyacak önlemler alınabilmiş değildir.


Bu yüzden üretici atık kompostları konusunda kendi başına yanlız kalmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde ve merkeze yakın yerlerde bu işleri yapan veya yapmayı düşünenler için durum tam bir kabus olmaktadır. Mantar üreticiliğine büyük şehirlerde küçük te olsa başlayanlar ilk başta atık kompost sorusu akıllarına gelmedikleri için, mantar üretiminde ilk döngüden sonra atık kompost durumu ortaya çıkmakta, sonrasında kara kara düşünmektedir. Sitemizde de atık kompost ilanlarınada sıkça rastlamaktayız.


Mantar üretiminde atık kompost miktarı ne kadardır? ne kadar atık kompostum çıkacak?


Öncelikle konuyu bu sorulardan ele almak gerekmektedir. Kültür mantarcılıgında atık kompost miktarı; en başta kuluçkaya yatırılan kompost tonajının ortalama %30 u kadar olacaktır. Yani aldığınız veya yaptıgınız kompost kilosunun 3 te biri atık kompost olarak geriye kalacaktır. Bu konuyu bilirsek üretimlere basladıktan sonra atık kompost atılacak veya degerlendirilecek yer ile bu bilgiler ışıgında görüşebilirsiniz.


Peki bu atık kompostlar ne olacak?  Atık kompost değerlendirilebilirmi? Kompost geri dönüşüm Türkiyede yaygınmı?


Atık kompostlarımız yüksek potasyum kaynagıdır. İstiridye mantarı kompostunda toprak kullanılmadıgı ağırlıklı saman kullanıldıgı için atığındada biraz yeni saman veya kepek ile zengileştirilerek hayvanlara yem olarak verilebilmektedir. Trakyada bunun denemelerini yaptılar ve başarılıda oldular. Süt üretiminde bir miktar artışlarda kaydedildi. Ama bugun ülkemizde bir büyükbaş hayvanın 5 – 10 bin tllerde oldugunu düşürsek, birçok hayvancı atık kompostu yem olarak kullanmaktan şimdilik korkmaktalar.


İlerleyen zamanlarda yaygınlaşacağını ümit ediyoruz..


Ülkemizde çiçek üreticiliği oldukça büyüdü ve hatta ihracat yapar durumada geldik. Ayrıca her ilde büyükşehir belediyeleri yol kenarlarını, park alanlarını ve çevre düzenlemesi yaptığı yerlerin bakımında gübre mutlaka kullanmaktadırlar.


Öncelikle atık kompostunuzu analize gönderin. İçeriğini tam olarak çıkarın. Atık kompost analiz fiyatları 150 – 200 tl civarında olacaktır. Bulundugunuz il-ilçede atık kompostun analiz raporları ile belediyeye başvurun. Çevre ve şehircilik bölümü ile bir görüşme ayarlayın. Gübre fiyatlarıda yüksek oldugundan mutlaka sizlerle bu konuyu görüşeceklerdir. Yılda çok ciddi miktarda gübre masrafı olan belediyeler var. Bunu en az seviyeye indirmenin gayreti içerisindeler elbette. Elimizde atık kompost kaliteli bir gübre çeşididir. Hatta istiridye mantarı atık kompostu potasyum deger üre’nin potasyum değerinden bile fazladır diyebiliriz.


Çiçek üretici firmalarda ciddi miktarlarda gübre alımı yapmaktadırlar. Öncelikle denemeleri için numuneler verebilirsiniz. İlgilerini çekerse zaten kendileri sizden talepte bulunacaklardır…


Bunların hiçbirini yapamıyorsanız;


Atık kompostları nereye atarım? sorunuza en iyi cevap; poşetlerinden ve plastik herşeyinden arındırılmış bir şekilde ormanlık alanlara veya dağlık alanlara yayarak atmak suretiyle atabilirsiniz. Belediyeler bunu çöp olarak algılamamaktadır. Poşetleriyle atarsanız o zaman çöp sıfatı kazanmış olmaktadır.


Verdiğimiz bilgiler umarız sizlere fikirler vermiştir.


Bereketli hasatlar diliyoruz.


Diğer atık kompost yazılarımızı okumak için tıklayınız


Kompost üretimlerinde PH seviyeleri yazımız için tıklayınız


Kompost tesisi ve maliyetleri için tıklayınız


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Atık Kompostlar ne yapılır? Atık kompost ne işe yarar?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder