Pastörizasyon oda kurulum maliyetleri;
Gelen talepler üzerine bir çok üretici ile görüşerek kompost hazırlamakta kullanılan pastörizasyon odası hazırlanmasında gerekli ekipmanlar ve yatırım maliyetleri üzerine böyle bir makale hazırlayalım istedik.
Kompost pastörizasyon odası kurulumu için öncelikle ne gibi akipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır, ayrıca kompost pastörizasyon odası için nasıl bir yer gerekir gibi sorularada buradan cevap vermiş olacağız.
Öncelikle günlük veya aylık kaç tonluk bir kompost pastörize edilecek bunu belirlemelisiniz. Hedefleriniz kaç ton kompost üretmek? Biz 10 tonluk bir pastörize odası kurulumunda yola çıkacağız. 10 tonluk tek bir pastörize odası kurmak sizlerin ayda 50 ton civarı kompost üretmenizi sağlayacaktır. Eleman sayınız ne kadar fazla ise, pastörize edilen kompostu ne kadar kısa sürede paketliyorsanız bu oda sizlere ayda 100 tonda kompost ürettirebilir…
10 tonluk kapsite için ; 20 – 24 m2 lik bir oda ve 2.5 m tavan yüksekliği olan bir yer yeterlidir. Tavan yüksekliği en ideal yükseliktir. Daha yüksek tavanlarda pastörize süreniz uzayacak, kompostu istenilen ısıya getirmeniz daha geç olacaktır..
Pastörizasyon odası kurulumu için gerekli makine ve ekipmanlar; ( 10 ton’luk kapasite
1 – Buhar jeneratörü ( ikinci el ; 5 bin tl ile 20 bin tl arasındadır. Sıfırlar 20 bin tl ile 40 bin tl arasındadır.) 300kc’lik bir buhar jeneratörü fazlasıyla işinizi görecektir…
2 – Buhar jeneratöründen çıkıcak buharı kompostta alttan vermeniz gerekiyor. Buhar alttan basınçla yukarılara oradan tekrar aşağıya yönlendirilecektir. Bu sistemde öncelikle boru hattını yerlere yerleştirmeniz gerekiyor.
Her bir boruda 40 cm de bir 2 – 3 milimlik delikler olmalıdır. delikler yukarıya bakıcak şekilde borular yere paralel şekilde yerleştirilmelidir. En iyi yerleşim şekli baklava dilimi gibi olanıdır…
Bu sistemin size maliyetide 500 tl civarındadır. ( boru ve işçilik dahil)
3 – Platform; Kompostları boru hattının üzerine yerleştirmek gerekmektedir. Hem buharın hem de salyangoz motorların üflediği buhar ve hava platformun altında basınç yaparak ve süzülerek tüm kompostun içinden geçerek yukarı çıkıcak ve tekrar geri döngüye başlayacaktır. Diktörtgen sehpa şeklinde eni 1 mtre boyu 2 metre şeklinde tüm odaya uç uç’a gelince aralarından kompost – saman- atık-vs.. geçmeyecek şekilde birleştirilmelidir. Birbirine kaynatılmamalıdır. Cünkü temizlik için her kompost pastörizasyonundan sonra veya 2 pastörizasyonda 1 açılıp alt kısım temizlenecektir.
Pastörizasyon odası zemini eğimli olmalı süzülen sular eğimin bittiği yerde ufak bir tahliye deliğinden atılmalıdır.
Platform bir demir ustası tarafından yapılır. 2milimlik delikli saclar ile sehpalar oluşturulur. ( bu sacı bir süzgeç gibi düşünürseniz nasıl olduğu konusunda fikir vericektir. Her demircide olmaz. İstanbulda hadımköy ve ikitelli sanayilerindeki demircilerde bulunmaktadır. Anadolu yakasındada dudulluda üreticisi bulunmaktadır)
4 – Salyangoz motor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kompost pastörize odasına yerleştirildiğinde yaklaşık 1.5 m – 1.75 m gibi bir yükseklik oluşturacaktır. Üsste kalan kısımda sıcak hava ve buhar birikecektir. Bu sıcak hava ve buharı tekrar kompostta alttan vermek için odasının sağ ucuna ve sol ucuna 2 adet salyangoz motor yerleştirildiğinde döngü sağlanmış olur.
Buhar jeneratörünü kapattığınızda da yine biriken sıcak havayı döndürmeye devam edecek bu sistem sizlere zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır.
Yukarıda belirttiğimiz metreajlarda bir odaya 2 adet salyangoz motor konulması ve bacalarının içeriye verilmesi maliyetide toplamda 1.000 – 1.500 tl civarında tutacaktır.
Unutmayın: Salyangoz motorların emiş bacası üstte itiş bacası kompostun altına gelecek şekilde olmalıdır.
5 – Kompost ısısını ve nem durumuun ölçümlendirmek için ısı ve nem göstergesi alınmalıdır. Uzun bir çubugu bulunan bu cihazlar oda duvarında bir kalem genişliğinde açılan delikten kompostun içine sokulur. 1 metre olan bu cubuk kompostun içine girmiş olur. Isı ve nem durumunu sürekli takip edebilirsiniz. Bu cihazın masrafıda 200 tl civarındadır.
6 – Odada bir basınç klapesi olmalıdır.Bir köşeye üst kısma basınç zamanlarında veya sogutma işlemlerinde kullanılmak üzere bir klape hatta vantilatör konulması gerekmektedir. Isıyı , buharı veya basıncı zaman zaman dışarı atmanız gerekecektir. Bunun size maliyeti 100 tl civarındadır.
7 – Işıklandırma; kompost pastörize sırasında veya sonrasında içeride oluşan ısı ve nemden dolayı içeride sabit ışıklandırma sistemi yapılamamaktadır. Bunun yerine uzatma kablo ve ışıklandırma ile pastörize sonrasında kompost ekime alınırken aydınlatma işinizi çözebilirsiniz…
8 – Kompost ekimi pastörize odası kapılarına yakın yerde yapılmaktadır. Sogutulan kompost direkt ekime alınmaktadır. Bu yüzden pastörize odası ve ekim odası yanyana aynı yerde olmaktadır. Size tüm bunlar için toplamda 150 – 200 m2 lik bir alan yeterli olacaktır.
Pastörize odasında 2 adet kapı olacaktır. Birisi arkadan kompostları içeri atmak için, diger kapıda pastörize olan kompostları ekime almanız için. Pastörize edilmemiş kompost odaya alınmadan ön hazırlık devresine ihtiyaç duyacaktır. Bunun için pastörize odası dışına bir adet havuz yapmanız gerekmektedir. Buradan odaya bir adet kapı açılacaktır. Kompost odaya o kapıdan alınacaktır. Diğer kapı ise pastörize odası ile iç içe aynı yerde olmalı işlenmemiş-pastörize edilmemiş kompost havuzlarının içeriyle teması kesinlikle kesilmelidir.
Kapılar buhar-ısı geçirmeyecek şekilde yapılmalıdır.
Maliyet açısından iki kapı kullanılabilir. Birisi metal kapı; pastörizasyon odası içlerine. Dışlarına ise pvc kapı kullanılabilir. Bu 2 sistemde buhar-ısı kaybı yaşanmayacaktır.
Ama sadece 1 adet kapı kullanılacaksa buhar-ısı geçirmeyen kapılar piyasada yüksek bedeller ile satılmaktadır.
Unutmayın; kompost pastörize odasına alındıgında bir iki gün bekletirlirse zaten karışımları fermentasyona gireceğinden kendi kendinede bir ısı artışı olmaktadır. Hatta buhar jeneratörü kullanmadan bu şekilde 10 – 15 gün odada bekletip sadece ısı kontrolunu yaparak kompost pastörize eden firmalarda bulunmaktadır.
Pastörizasyon odası ve ekim odasına dışarıdan temas kesinlikle kesilmeli, hijyene çok önem verilmelidir.
Bu alanlar sık sık ilaçlandırılmalı ve dinlendirilmelidir.
Dışarıyla teması bulunacak kapı-pencere-baca vs.. gibi yerlere kesinlikle içeriye zararlı girmemesi için filtreleme yapılmalıdır.
Misel ekimi ve paketleme süratle yapılmalıdır. Kompostlar mantarüretim odalarınada süratle alınmalıdır.
Umarız bu yazımız sizler için faydalı olmuştur. Sitemizde üretimlerle ilgili- tesis kurulumlarıyla ilgili ve mantarcılık hakkında binlerce yazı bulunmaktadır. İncelemenizi tavsiye ederiz.
KOMPOST TESİSİ MALİYETLERİ konusunda diğer yazımızı okumak için lütfen tıklayınız
Pastörizasyon Odası Maliyeti ve Pastorizasyon oda kurulumu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder