21 Mart 2014 Cuma

Dünyanın en pahalı mantar türü; "trüf mantarı yetiştiriciliği"

Dünyada “siyah elmas” ve “zenginlerin yiyeceği” olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor. Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf mantarı, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunmaktadır.

Tadı, kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken Trüf mantarının kilo fiyatı, az miktarda toplanması, dar bir yayılış alanının olması nedeniyle türlerine göre 100 ile 3 bin avro arasında değişiyor.


Trüf Mantar Nasıl Yetiştirilir?


Bütün kök mantarı çeşitleri gibi trüf belirli bitkilerin kökleri ile birlikte yetişir. Siyah trüf en iyi şekilde meşe ve fındık ağacının kökünde yetişir. Yeni geliştirilen teknikler aşılanmış ağaçların dikilmesini ve trüf elde edilmesini sağlamaktadır. Ama bunlar laboratuvar ortamlarında yapıldıklarından, ülkemizde tam manasıyla bu işin ehli uzmanlar bulunmamaktadır.Trüfler yerin altında yetişir ve yapılacak “trüf çiftliği” ağaçlık alan gibi görünecektir.


Bu mantarı tek başına bulmaya çalışırsanız başarısız olursunuz. Trüf mantarların bulunmasında bazı hayvanlara ihtiyacınız olacaktır. Koku alma duyusu gelişmiş olan köpekler bu konuda size yardımcı olacaktır. Mantarı arama zamanı yağmurdan 10 ila 14 gün sonra arayınız. Avrupada özel yetiştirilmiş domuzlarla bulunmaktadır..


Toprak Nasıl Hazırlanmalıdır?


Dikimden önce mutlaka toprağın otsu ve ağaçsı bitkilerden mutlaka iyice temizlenmelidir. Çünkü bunlar istenmeyen kök mantarlarını barındırabilirler. Böylece tuber melanosporum ve tuber ancinatum haricindekiler temizlenmiş olurlar. Maksat büyük köklerden ve taşlardan arınmış yumuşak bir toprak elde etmektir. Önemli dikimler öncesinde hafif toprak sürümü (20-25 cm derinlik), düzleştirme ve yabani otların temizlenmesi gerekir.


Trüf Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalıdır?


Üretim için birbirini takip eden dört mevsim yeterlidir. Uygun iklimin tespiti için, yağış, hava nemi, sıcaklık, güneşlik gibi unsurların incelenmesi gerekir. Yaz Trüfü (Tuber aestivum,+ uncinatum) karasal iklimlere uygun bir türdür. Yazları +40 dereceye kadar sıcaklara kışları ise -0 altındaki sıcaklıklara dayanıklıdır. Yaz trüfü daha geniş sıcaklık oranına toleranslıdır ve daha iyi satılabilir(çok sıcak ve çok soğuk havaya dayanıklıdır).


Trüflük Fidanların Dikimi Nasıl Yapılmalıdır?


25-30 cm boyutlarında küp şeklinde çukurlar hazırlanır. Fidanlar kap içinde bulundukları tüplerden çıkarılır. İtina ile çukurun dibine yerleştirilir. Etrafı ince temiz toprakla yüzeye kadar doldurulur. Daha sonra elle bastırılarak çukur, yüzeye 4-5 cm kalana kadar tekrar doldurulur. Her fidana 2-3 lt can suyu verilir. Fidanların hemen dibi toprakla doldurularak birkaç cm derinliğinde yağmur suyunu tutacak çanak oluşturulur. Ayrıca fideler plastik filelerle hayvanlara karşı korunur.


Trüf Fidanlarının Dikimi Hangi Mevsimde Yapılmalıdır?


Genç trüflük fidanlar geleneksel olarak ya Kasım-Aralık aylarında ya da Mart-Nisan aylarında dikilir. Eğer takip eden yaz kurak geçerse bahar dikimlerinin tutması zorlaşır. İlk dikimden sonraki yaz fidan köklerinin sulanması zorunludur. Hal bu ki takip eden kışa girildiğinde Kasım-Aralık aylarında dikilenler baharda dikilenlere göre bir yaş daha büyük gösterirler.


Nasıl tüketilir? Trüf mantarı nasıl yenir?


Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarlarının aroması, en yoğun tadını tazeyken sunar. Giderek aromasını ve suyunu kaybettiği için trüf, taze kullanılmalıdır. Bu kadar pahalı besinden, fiyatına değecek tadı almak için toplandıktan sonra beş gün içinde trüf mantarının tüketilmesi tavsiye edilir.

Trüfler bir kavanozun içinde, buzdolabında muhafaza edilmeli ve suyla temas etmemesine dikkat edilmelidir, çünkü üzerine değen su, trüfün çürümesine neden olmaktadır.


Fransa’da bulunan Lalbenque köyüne, salı günleri kurulan pazarda satılan trüf mantarlarından almak için birçok insan akın eder. Büyük ilgi gören mantarların tamamının satılması ise 20 dakikada gerçekleşir.


Bu pahalı yiyeceği insanlar çoğunlukla evlerinde, omletin üzerine rendeleyerek kullanırlar. Yağın aromayı hapsetmesi nedeniyle genelde yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de kullanılır. Bunun dışında farklı biçimlerde kesilerek, salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirilerek ya da füme olarak da tüketilir.


Aslında trüfün kullanılmayacağı yemek yok gibidir. İçine birkaç dilim trüf konulan bir makarna bile birdenbire pahalı, lüks bir yiyeceğe dönüşebilmektedir. Hatta trüfü, sadece kokusu için kullananlar bile bulunmaktadır.


Trüf mantarı çeşitleri:


Tuber aestivum (Yaz trüfü)

Tuber melanosporum (Siyah kış trüfü)

Tuber magnatum (Beyaz trüf)


Tuber melanosporum (Siyah kış trüfü)


Trüf mantarlarının en çok tanınanı ve “kara elmas” olarak anılanıdır. Üzeri altıgen siğillerle kaplı siyah bir yumru şeklindedir. Kendine özgü yoğun bir kokuya sahip olan siyah trüf yumrusunun içinin etli kısmı kahverengidir ve beyaz damarlı bulunur. Ayrıca siyah trüfün de yağı, votkası ve sosu üretilmektedir.


Tuber magnatum (Beyaz trüf)


Beyaz trüfü tüketmek ve ödediğiniz paranın karşılığını almak için en iyi yol, pişirmeden yemektir. Beyaz trüfün, yoğun lezzeti olmayan besinlerle karıştırmadan, makarnanın ya da risottonun üzerine dilimleyerek tüketilmesi tavsiyeler arasındadır. Dileyenlerin her türlü yiyeceğe, beyaz trüfün yoğun tadını katması için üretilen beyaz trüf yağı veya kreması da mevcuttur.


Siyah trüf mantarı, “kara elmas” olarak anılsa da dünyanın en pahalı mantarı, azlığı nedeniyle beyaz trüftür. Görüntü ve renk olarak patatese benzer ve yoğun bir kokusu vardır.Adından da anlaşılacağı gibi yetişmek için sıcak iklimi tercih eden yaz trüfü, doğal olarak yetiştiği için en yaygın olan ve buna bağlı olarak da en fazla tüketilen trüf mantarı çeşididir. Dış görünüşü siyah trüfe benzer, ama kokusu daha az yoğundur.


Yaz trüfünü de çeşitli makarnalarla yiyebilmek mümkün olduğu gibi ekmek üzerine krem peynir sürülmesiyle de yaz trüfü tüketilebilmektedir.


Türkiye’de Trüf mantarı


Türkiye’de trüf mantarcılığıyla ilgili bilince henüz ulaşılamamış ve yeni yeni trüf mantarı çiftlikleri kurulmaya başlanmıştır. Güneydoğu Anadolu’da zaman zaman köylüler tarafından toplanıp tüketilse de Türkiye’nin sağlıklı bir şekilde hazırlanmış trüf mantarı haritası bulunmamaktadır. Bazı dış kaynaklara göre ise; Türkiye’de Güneydoğu Anadolu dışında Trakya ve Kuzey Anadolu bölgelerinde de trüf mantarı bulunur.


Güneydoğu Anadolu’da doğal olarak yetişen trüfe verilen isim “domalan mantarı” ya da “keme”dir. Köylüler mantarı yemeklerine ve lahmacuna katarlar; ayrıca keme kebabı adını verdikleri yemekle de trüfe kendi yorumlarını da katmışlardır.



Dünyanın en pahalı mantar türü; "trüf mantarı yetiştiriciliği"

1 yorum:

  1. bu truf mantarı çok değerli sanırım birşey. İnternet'te araştırdım https://acikkredi.com/truf-mantari-yetistiriciligi/ burada nasıl yetiştiriceleği falan yazıyor sizce doğru mu bu bilgiler ?

    YanıtlaSil