Doğal ve yenilebilen mantarlardan bir tanesi de Karadeniz’de bolca bulunan “acı mantar”dır. Latince adı “Lactarius piperatus” olan acı mantar bazı yörelerde ak mantar, acılı mantar, koç mantarı olarak bilinir. Bahar aylarında itibaren sonbahar sonuna kadar toplanabilir.
Rengi beyazımsı ve hafif krem rengine dönüktür. Yöresel olarak tamamen beyaz ya da kremsi renkli olabilir. Resimde görülen mantar Giresun yöresinden toplanmıştır. Sütlü olup tadı acımsıdır. Bazı türleri dilinizi hafif yakacak şekilde ıtırlıdır.
Acı tadı sevmeyenler pişirmeden önce tuzlu ve limonlu suda bekletebilirler. İster soğan, biber ile kavurmasını isterseniz de yağda kızartarak yiyebilirsiniz. Karadenizde Bolca toplanan acı mantarlar kış zamanlarında yenmek için salamura da yapılır. Salamurası için 1 litre suya 100 gr. kaya tuzu kullanmanız yeterli olacaktır. Üzerini örtecek kadar su ilavesi ile 6-12 ay süreyle kullanabilirsiniz. Tabiî ki salamura mantarı suda bekleterek tuzunun çıkarılması gerekiyor.
Son olarak kesinlikle mantarları tanımıyorsanız asla ve asla tarife ve resimlere bakarak kendiniz mantar toplayıp tüketmeyin !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder