27 Şubat 2014 Perşembe

AB yönetmeliği ve ülkemizdeki mantar üretim ve ihracat düzenlemesi

AB YÖNETMELiĞi 982/2002 GÖRE ÜLKEMiZDEKi  MANTAR ÜRETİMİ VE İHRACATI DÜZENLEMESİ 

Avrupa Birliği’nin 982/2002 No’lu yönetmeliği, piyasada tüketime konu olan mantar türlerinin kalite standartları ile ilgilidir. Bu yönetmelikle uyum çerçevesinde, ülkemizde 05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5179 sayılı “ Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun” ile gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak üzere gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddeleri ile gıda işlemeye yardımcı maddeler ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin güvenliğine ilişkin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten ve satan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi, gıda maddeleri ile ilgili hizmetler ile denetimine ilişkin yetki ve sorumluluk Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndadır.

Ayrıca bu Kanun, gıda güvenliğinin teminine, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin hijyenik ve uygun kalitede üretimine, tasnifine, işlenmesine, katkı ve gıda işlemeye yardımcı maddelere, ambalajlama, etiketleme, depolama, nakil, satış ve denetim usulleri ile yetki, görev ve sorumlulukları ile risk analizine, ihtiyati tedbirlere, gıda ile tüketici haklarının korunmasına, izlenebilirlik ve bildirimlere dair hususları kapsamaktadır.

Bu kapsamda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ülkemizde üretilen ve ithal edilen her türlü gıda maddesinin kontrol ve denetimlerini ülkemiz gıda mevzuatı dahilinde yürütmektedir.

Ülkemizden Avrupa Birliği üye ülkelerine yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı işlemleri 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu ve buna bağlı mevzuata göre (Zirai Karantina Yönetmeliği, Zirai Karantina Tüzüğü, Zirai Karantina Numune Alma ve Analiz Yönetmeliği,v.s.) yürütülmektedir.

Yaş sebze ve meyve ihracatı için (ki bunun içinde mantarlar da vardır) ildeki Zirai Karantina Müdürlüğüne, eğer Zirai Karantina Müdürlüğü yoksa Tarım il Müdürlüğüne (Bitki Koruma ġubesi) ihraç edeceği ürün ile ilgili bilgileri içeren dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir. Söz konusu Müdürlükçe görevlendirilen inspektörler başvurudan sonra ürünü hastalık ve zararlılar yönünden kontrol eder. Ürün Avrupa Birliği’nin zirai karantina istekleri açısından temiz bulunur ise Bitki Sağlığı Sertifikası düzenlenmektedir. (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2010)

Ayrıca, doğa mantarı ticaretinde bir düzenleme yapılmıştır. Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yayımlanan 95/7623 sayılı ihracat Rejimi Kararı kapsamında hazırlanan ihracat 96/31 sayılı ihracı Yasak ve Ön izne Bağlı Mallar Tebliği’nde yer almaktadır. Bu tebliğe göre, doğa mantarı ihracı Ön izne Bağlı Mallar Listesinde yer almakta olup, sadece AB üyesi ülkelere yönelik ihracat için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ön izin alınması gerekmektedir. Ayrıca, ticarete konu olan her gıda maddesinde olduğu gibi doğa mantarının da gıda güvenliği açısından Türk Gıda Kodeksine uygun olması gerekmektedir.(Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü,Bitkisel Üretim Dairesi, 2010)

Diğer yazılarımızda avrupa mantar tüketim ve üretim analizleri ve ihracat raporları bulunmaktadır, incelemenizi tavsiye ederiz.


AB yönetmeliği ve ülkemizdeki mantar üretim ve ihracat düzenlemesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder