Dağ Mantarını tanıyalım,
Ülkemizde dağ mantarı genellikle köylülerin mantarlara verdiği isimlerdir. Kanlıca Mantarı, Ayı Mantarı, Kuzu Göbeği Mantarı, Yumurta mantarına genellikle ülkemizde köylülerimiz dağ mantarı ismini vermişler ve bölgeden bölgeye değişen bu mantar türleri o bölgelerde hep dağ mantarı adı ile bilinmişlerdir.
Litaratürlerde dağ mantarları hakkında bilgiler yukarıda isimlerini verdiğimiz mantar türleri ile ilgilidir. Kısacası ismi dağ mantarı olan bir mantar çeşidi açıkcası yoktur.
Bölgeden bölgeye değişken olan bu mantar türlerine anadolu bölgemizde ayı mantarına dağ mantarı denmektedir. Ege bölgesinde ise yumurta mantarına dağ mantarı ismi verilmiştir. Karadeniz bölgemizde kuzu göbeğine dağ mantarı ismi verilmiş ve onyıllardır bu şekilde bilinmiştir. Doğu anadoluda insanlarımız kanlıca mantarını dağ mantarı ismi ile bilmektedir.
Kısacası çok eskiden kullanılan ve mantarlara verilen bu isimler günümüzdede yine bir çok bölge köyünde kullanılmaktadır.
Dağ mantarı ne zaman çıkar?
Dağ mantarı ismi verilen bu mantar türleri ülkemizde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağışların başlamasıyla birlikte doğada görülmekte ve toplanmaktadır. Gerekli iklim şartlarını ilkbahar ve sonbahar aylarında bulabilen bu mantar türleri ülkemizde doğadan toplanan en yaygın mantar türlerindendir.
Dağ mantarı faydaları nelerdir?
Yukarıda belirttiğimiz mantar türlerinin insan sağlığına olan faydaları elbetteki saymakla bitmez. En başlıca faydaları; tansiyon ve kolestrol düzenleyici olmaları, içinde bulunan a-b-c-d ve tüm b vitaminlerinin bulunması. İçlerinde niasin bulunması. ( enerji verici maddedir enerji içeceklerindede bulunur.) Kanı sulandırmaları, eklem rahatsızlıklarına iyi gelmeleri ve çocuk gelişimlerine olan katkılardır.
Dağ Mantarı zehirlermi?
Yukarıda saydığımız mantar türleri ülkemizde yenilebilir mantar türleri arasındadır. Ülkemizde ve dünyada doğadan toplanıp en çok tüketilen mantar türleridir.
Dağ mantarı nasıl pişirilir?
Ön Söz:
Alta ki resimde Dağ Mantarı görmektesiniz. Çiğ halde tadına bakmak isterseniz, dilinizi buracaktır ve hatta yakacaktır. Ağız tadınızın eski haline dönmesi için su içseniz bile, fayda etmiyecektir. Belki tatlı bir şeyler atıştırarak birazcık rahatlık sağlayabilirsiniz. Çünkü dağ mantarı çiğ halde acı tada sahip. Bu nedenle, mantar yemeğime baharat katmadım, dağ mantarı kendinden baharatlı. Mantarın acılığını gidermek için tuzlu su içerisinde bekletilmesi gerekiyor. Dağ mantarının kendine özel bir lezzeti var, sevenleri çok. Alışık olamayanların dağ mantarına ilgisinin olacağını pek sanmıyorum, elbette bu kendi görüşüm. Yine de tarifim, dağ mantarı yemeği ile ilgilenenlere yol gösterecektir.
Malzemeler:
500 gr. Dağ Mantarı
1 Adet Soğan
2 Adet Domates
1 Adet Çarli Biber
3 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Su Bardağı Kaynar Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Dağ mantarı yemeği ;
Mantarların sap kısımları kesilecek ve yıkanacak. Yıkanmış mantarlar iri kuşbaşı doğranacak ve bir kap içerisine alınacak. 2 yemek kaşığı tuz ilave edilmiş tuzlu su içerisinde 30 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde süzgeç içerisine alınacak ve su altına tutulacak. Mantarların suyu sıkılarak bir kap içerisine alınacak. Domates soyulacak ve küp doğranacak. Biber ve soğan yemeklik, sarımsaklar iri doğranacak.
Dağ mantarı kavurması ;
Tencere’ye tereyağı konulacak ve eritilecek. Üzerine soğan ilave edilecek, düşük ısıda kavrulacak. Ardından çarli biber ve sarımsak katılacak, hafif kavrulacak. Üzerine domatesler ilave edilecek diriliği gidinceye kadar kavrulacak. Mantarlar ilave edilecek, malzemeler bir güzel karıştırılacak. Üzerine 1 su bardağı kaynar su ilave edilecek. Yemeğin tuzu karar hale getirilecek. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı, en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. 25 dakika süre bitiminde yemeğiniz servise hazır. Sonrası malum, afiyet olsun..
Ayrıca;
Dağ mantarı fırında da çok güzel olur. Mantar yemekleri ve tarifleri bölümümüzde diğer tarifleri inceleyebilirsiniz.
Dağda yetişen mantar, dağ mantarı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder