Mantar üretimi yıllık 170 tona yükseldi
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde devlet desteğiyle Karadeniz’in en büyük mantar üretim istasyonlarından biri kurulurken, yıllık 170 ton üretim kapasitesi sağlandı.
Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü’nün destekleri ile 2008 yılında kültür mantarını sektör olabilmesi için üretici birliği kurma çalışmaları başlatıldı. Yapılan toplantılar, köy gezileri sonucu 16 üreticinin faaliyete başlaması ile Karadeniz’de ilk Kültür Mantarı Üreticiler Birliği Vezirköprü’de kuruldu. Üretici birliğinin kurulması ile ilçede üretim çok ciddi bir atak yaptı. Bir ay içinde ilçenin mantar üretimi 10 tonu geçti. Desteklemeyle Karadeniz Bölgesi’nin en yoğun üretim merkezi olarak Vezirköprü dikkat çekmeye başladı.
2008-2009 ve 2010 döneminde İlçe Tarım Müdürlüğü 40′a yakın kültür mantarı projesine imza attı. 16 çiftçinin projelerine sosyal yardımlaşmaya verilerek sağlanmaya çalışıldı. Kendi kaynaklarını kullanarak işletmelerin sayısı 20′ye yükseldi. İşletmeler toplam bin 700 metrekare alan da hizmet verirken, yılda 4 ürün hasadı alınabilen üretimlerde mevsimsel ürün yapıldığında üretim kapasitesi 170 tona çıktı.
İlçede mantar üretimi konusunda araştırma yapan Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Nurettin Memiş, kompost ve örtü toprağı (torf) materyallerinin bölge dışından Çorum, Kocaeli, Bolu, Denizli, Malatya gibi uzak mesafedeki merkezlerden karşılandığını, Buda üretimin maliyetini artırarak, üretim organizasyonunu zorlaştırdığını söyledi. Küçük üreticinin üretim odası, üretim girdilerini sağlayacak kaynak bulamadığını belirten Memiş, bu nedenle üretimin gelişmesini hem de eksik şartlarda ilkel düşük verimli üretim yapılmasına neden olduğunu kaydetti. Mantar üretiminin esasının iklimlendirme olduğunu, bununda düzenli kural uygulamayı gerektirdiği için bölge üreticisinin geleneksel alışkanlıklarına uymadığını belirten Memiş, “Bölge üreticisini küçük çapta üretim yapma zorunluluğu üretim ve pazarlamanın toplu yapılmasını gerekli kılarken yine bireyci, günü birlik anlayışlardaki alışkanlıklar üretim ve pazar planlamasını aksatıyor. Mantarın tüketim talebi hızla artarken bu talebi karşılaya bilecek üretim artışı sağlanamıyor ve yatırım gücü oluşturulmadan talebi karşılanması olanaklıda görünmüyor” dedi.
Samsun vezirköprüde yıllık mantar üretimi 170 tona yükseldi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder