Kombu mantarı-kombu çayı
Kombu Çayı (Kombucha), ilaç olarak kullanılan fermente edilmiş çay.
Bakteri ve mayalardan oluşan çayın önemli içeriği Kombucha denilen çay mantarıdır. Doğu Asya’da ortaya çıkmış, Almanya’ya 19.yüzyılın başlarında Rusya üzerinden ulaşmıştır. Mantar, düz bir diske benzer, jelatine benzer bir zardan oluşur. Kombucha mantarı çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak ürer. Mantarımsı tabaka çayın bütün yüzeyine yayılır ve daha sonra kalınlaşır. Mantar sürekli üreme eğilimindedir
Hazırlamada kullanılan malzemeler
• 3 litre su
• Kombucha Kültürü (mayası)
• 300 gr (1.5 su bardağı) beyaz toz şeker
• 6 çay kaşığı dolusu (ya da 10 poşet) siyah veya yeşil çay
Kombu mantarı çayı yapılışı
3 litre içme suyu (şebeke suyu önerilmez) kaynatılır. Kaynarken içine 1.5 su bardağı toz şeker ilave edilip 5 dakika daha kaynatılır ve ocak söndürülür. Çaylar üzerine ilave edilir ve 15 dakika demlemeye bırakılır. 15 dakika sonra çaylar temiz bir silikon ya da metal kaşıkla alınır ve çay soğumaya bırakılır. Çay mayalamaya bırakılacak cam kavanoza dökülür. Oda sıcaklığına gelmiş çaya kültür hafifçe soğuk ya da ılık suda yıkanarak çayın üzerine bırakılır ve ağzı hava alacak bir bez ya da peçete ile kapatılır ve ağzına lastik geçirilir.
Uyarılar
• Su kaynak ya da memba suyu olmalı.
• Kaynatılan tencere çelik tercih edilmeli.
• Tahta kaşık kullanılmalı.
• Mayalama kabı olarak, çatlağı bulunmayan cam kavanoz ya da Pyrex tercih edilmeli.
• Mayalama süresince doğrudan güneş görmeyen, ancak aydınlık ve sessiz bir ortamda, 20-30 C sıcaklıkta tercihan 22 C ortalama sıcaklıkta sarsılmadan bekletilmeli.
Bekleme süresi ve kullanım
Maya 4.gün sonunda şıra, 7.gün sonunda şampanya, 10.gün sonunda sirke tadına gelir. En mayalı hali en yararlı halidir. Sabahları aç karnına portakal ve meyve suları ile içilir. İçimde sınır olmamakla birlikte ilk gün yarım bardak ile başlanması tercih edilmelidir.
Kombu Çayı organik asitler, aktif enzimler, amino asitler ve bu mikroplar tarafından üretilen polifenollerle birden fazla tür ve bakteri içerir. İçerik sadece laboratuvar analizi ile tespit edilebilir. Bitmiş çay aşağıdaki bileşenlerin bir kısmını içerebilir:
• Hafif antibakteriyel olan asetik asit:(C2H4O2)
• Bütirik asit
• B vitaminleri
• Etil alkol
• Glukonik asit: CHO, (CHOH4) COOH, glikozun oksidasyon ürünüdür.
• Hyaluronik asit: (C8H15NO6)
• Laktik asit:(C3H6O8)
• Folik asit: Pleroylglutamic asit veya (C19H19N7O6)
• Malik asit (Elma asidi)
• Mucoitinsülfat asit
• Oksalik asit
• Usnik asit:(C18H16O7)
• Tannic Asit: (C76H52O46)
• Chondroitinsülfat asit
• Heparin
İçeriğinde etil alkol bulunmakla birlikte, kombu çayı alkolsüz içecek olarak sınıflandırır, % 0.5′den az alkol içerir. Demleme süresi, daha yüksek oranda şeker ve maya kullanılarak % 1.0 veya % 1.5 gibi alkol oranı daha yüksek çay elde edilebilir.
Kombucha çayı faydaları
Hazımsızlık problemleri yaşayanlara doktorlar tavsiye etmektedirler. Kan dolaşımını hızlandırır, Kanı temizler, sindirim sistemini rahatlatır ve düzene sokar, şeker hastalıkları tedavisinde kullanılır. Böbrek faaliyetlerini hızlandırıcı özelliği vardır. Yorgunluğa iyi gelir, sinirleri gevşetir, adale ağrılarını giderici özelliği vardır. Vücuttaki zehir ve atıkların atılmasını kolaylaştırır ve hızlandırır. Pankreasa iyi gelir.
KOMBUCHA TEA-Kombu mantarı-kombu çayı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder