Mantar salamura
Bugunki makalemizde mantar salamurası nasıl yapılır konusunu işleyeceğiz. Mantarların uzun vadede muhafazası için “salamura mantar” saklama çeşitlerinden biridir. Hem evlerimizde hemde sanayi tipi mantarın salamurası yapılabilmektedir. Sanayi tipi salamuralar büyük mantar fabrikalarının yöntemleridir. Yurtdışında görmeye alışık olduğumuz sanayi tipi salamura mantarları artık ülkemiz marketlerindede görmeye başladık.
Salamura mantar
Sanayi tipi salamura mantar, Taze mantar bulunmayan veya sürekli her gün taze mantara ulaşamayan aşçıların vazgeçilmez kaynağıdır diyebiliriz. Bir aşçı elinin altında her zaman kullanacağı sebzenin taze olmasını ister ama bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Bir restaurantta mantar yemekleri aynı gün içinde sipariş edilmediğinde mantarlar elde kalıyor ve tazeliğinide geçen günlerde kaybediyor. Bu yüzden aşçılar salamura mantarları taze mantarın olmadığı dönemlerde veya veya olmadığı yerlerde 2.ci tercih olarak salamura mantar kullanıyorlar.
Muhafazası ve stoklaması daha kolay olduğu için salamura mantar her sektörde kullabılabilmektedir. Bu artan taleplerede üreticiler kulak vererek salamura tesisi kurabiliyorlar. Ayrıca üreticiler için salamura mantarcılık bazan hayat kurtarabiliyor. Elde kalan mantarların tazeliğini yitiripte çöpe atılmasındansa salamura tesisi kurup mantarı her şekilde değerlendirmiş oluyorlar.
Sanayi tipi salamura tesisi kurmak pek zor bir iş değildir. Ama salamuranın tarifini bulmak zor olabiliyor. Üretilen salamuralara son kullanma tarihinide belirleyen karışımlar sır gibi saklandığından bu işlemler için labaratuvar çalışmaları sonucunda birazda para ödeyerek bir reçete – tarif sahibi olabiliyoruz. Buradan alacağımız belgede market satışlarımızda ve kalite belgesi alımlarımızdada üreticilere yardımcı olmaktadır, bunuda hatırlatmış olalım.
Mantar salamura nasıl yapılır
Aslında ev tipi düşünüldüğünde tarif çok kolaydır. Bir çok ananevi yöntemlerle yıllardır bilinen yöntemlerle bugun ülkemizde bir çok sebzenin zaten salamurası yapılmaktadır. En basit tarif 3/1 oranında sirke( normal boy bir tencere için 1 veya 2 yemek kaşığı gibiyeterli gelmektedir) ve tuz ( tuzuna dikkat edelim çok tuzlu olmasın) ve su ilave ederek mantarlarımızı haşladıktan sonra, sonrasında soğumaya bırakıp kavanozlara doldurmak olarak izah edebiliriz.
Sanayi tipi salamuralarda kararmalara karşın beyazlatıcılarda belli miktarlarda kullanılabilmektedir.
Salamura mantar fiyatları
Beyaz şapkalı kültür mantarı salamura fiyatları bugun istanbul marketlerinde 5 kiloluklar 30 – 45 tl civarında satılmaktadır. Toptan alındığında talebe göre fiyatlarda değişiklik olabilir. Biz sadece büyük hiper marketlerde gördüğümüz fiyatları sayfamızda belirtmiş olduk.
Salamura tesisi nasıl kurulur?
Aslına bakarsanız mantar salmura tesisi kurmak için zeytincileri ve diger sebze salamura tesisini gezmeniz size yeteri kadar fikir verecektir. Dikey 300 – 500 kg lık su depolarını bilirsiniz. Birde altta vanaları vardır. Bu depların üstünde mikser gibi bir karıştırıcı ile suyun kıvamı yakalanır. Isıtılmış sular bir depodan digerine aktarılır sogutulur sonrada bidon veya kavanozlama işlemine geçilir.
Bu yazımızın sizlere faydalı olduğunu ümit ederiz.
Mantar salamura nasıl yapılır ?
selam. salamura işlemi sonunda fire (ağırlık) kaybı ne kadar olmakta? teşekkürler...
YanıtlaSil